top of page

De 8 meest gemaakte fouten bij het verven met een herbruikbare sjabloon (en hoe ze te voorkomen)

We maken allemaal wel eens foutjes, maar daar kun je gelukkig van leren! Om jou verder te helpen hebben we de 8 meest gemaakte fouten bij het schilderen met een sjabloon gebundeld. Je leest hier ook meteen de tips om deze fouten te voorkomen.

Op zoek naar een stappenplan dat je stap voor stap vertelt hoe je een sjabloon gebruikt? Kijk dan op onze blog: 5 stappen om een sjabloon te gebruiken.


De 8 meest gemaakte fouten bij het verven met een herbruikbare sjabloon:

  1. Geen proefstukje maken om te testen. Onze ervaring is dat je eerst even moet oefenen met de juiste druk en techniek. Je hebt het gelukkig zo onder de knie.

  2. Niet of niet goed vast tapen van je sjabloon. Hierdoor kan de sjabloon gaan bewegen tijdens het aanbrengen van je verf, waardoor je een verschoven resultaat krijgt. Dit is makkelijk opgelost door je sjabloon goed vast te tapen aan je project met schilderstape.

  3. Niet genoeg afplakken om de sjabloon heen. Hierdoor kun je per ongeluk verf krijgen waar je dat eigenlijk niet wilt. Met een verfroller ga je het makkelijkste buiten je sjabloon. Gebruik bijvoorbeeld wat papier of kranten om je sjabloon heen om het af te schermen. Zeker doen als je spuitbusverf gebruikt!

  4. Te hard duwen. Hierdoor kun je verf onder je sjabloon door duwen of per ongeluk jouw sjabloon verplaatsen. Maak vooraf een proefstukje om te testen hoeveel druk je moet gebruiken voor het beste resultaat.

  5. Te dunne verf of een vochtige kwast, spons of roller gebruiken Als je verf te dun is of je gereedschap nog vochtig is, kan de verf gemakkelijk onder je sjabloon terechtkomen. Dit wil je niet, want dan krijg je geen strak resultaat. Zorg er daarom voor dat de verf die je kiest niet te dun/vloeibaar is. Hoe dikker de verf hoe strakker het resultaat! Gebruik daarbij een droge kwast, spons of roller.

  6. Sjabloneren met teveel verf op je kwast, spons of roller. Zeker bij normale tot extra dunne verf komt de verf dan onder je sjabloon uit, waardoor je het figuur niet strak aanbrengt. Maak vooraf een proefstukje om te testen hoeveel verf je moet gebruiken voor het beste resultaat!

Hierboven zie je dat de mandala sjabloon Stacey met teveel verf en met een te hoge druk is aangebracht. Hierdoor is de verf onder de mandala sjabloon Stacey gekomen en is het design uitgelopen.


7. De ondergrond niet goed voorbereiden. Hierbij bedoelen we lichtjes opschuren en vetvrij maken. Dit is bij alle schilderprojecten nodig zodat je verf goed kan hechten aan het oppervlak.

8. De verf op waterbasis niet direct na gebruik van de sjabloon afspoelen. Verf op waterbasis is goed af te spoelen/af te wassen van onze sjablonen. Wanneer je dit niet (op tijd) doet, kan bij hergebruik de opgedroogde verf loskomen en in de nieuwe verflaag terechtkomen. Dit kun je er natuurlijk wel weer uit vissen, maar handig is het niet! Tip: Maak een sopje voordat je begint waar je de sjabloon na gebruik in legt of spoel hem na gebruik af onder de kraan. Zo blijf je keer op keer kunnen genieten van jouw sjablonen.

Kijk in onze webshop voor ons hele assortiment.


Dit zijn de 8 meest gemaakte fouten bij het verven met een sjabloon met onze tips erbij. Mis jij nou een foutje die jij gemaakt hebt en wil je andere hier op attenderen? Laat het ons weten!


Heb je vragen over deze gemaakte fouten of een andere vraag? Neem contact met ons op, we helpen je graag zodat jij het mooiste resultaat krijgt :).

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page