Een mandala aanbrengen met een sjabloon en verf is je mogelijk al wel bekend. Maar wist je dat er meerdere manieren zijn om een mandala sjabloon te gebruiken? Je las hier al over een mandala met bladgoud. Maar je kunt ook modelleerpasta gebruiken! Met modelleerpasta creëer je reliëf (diepte) en textuur op je schilderij of in je kunstwerk. In deze blog leg ik je uit wat modelleerpasta is en hoe je het aanbrengt. Daarvoor gebruik ik een textuur kunstwerk van modelleerpasta met een mandala sjabloon op hout.
Modelleerpasta is een dik medium dat je meestal met een spatel aanbrengt. Wanneer modelleerpasta uithardt blijft het dik. Zo zie je het van de zijkant dus zitten en breng je daarmee jouw sjablonen aan in reliëf en met textuur. Je maakt er als het ware een 3D mandala mee. Andere benamingen voor modelleerpasta zijn structuurpasta, textuurpasta, reliëfpasta en modeling paste (Engels).
Wanddecoratie zelfmaak idee: 3D Mandala schilderij met modelleerpasta
Wat heb je nodig:
modelleerpasta (structuurpasta/textuurpasta)
spatel/plamuurmes
Schilderstape
Ondergrond (hout/schildersdoek)
Verf (optioneel)
Gilding wax (optioneel)
Voorbereiding
Let’s get into action! Laten we samen dit modelleerpasta kunstwerk gaan maken. Ik gebruikte multiplex hout als ondergrond, maar je kunt ook een schildersdoek gebruiken. Leg jouw mandala sjabloon op je ondergrond en plak hem strak vast met schilderstape. Voor een strak resultaat wil je dat je sjabloon niet kan bewegen.
Aanbrengen van modelleerpasta
Zoals benoemd is modelleerpasta een dikke pasta. Je gebruikt hiervoor dus geen kwast maar een spatel. Ik gebruikte hiervoor een plamuurmes maar een spatel werkt ook.
Neem wat modelleerpasta op je spatel en ga over het hele onderwerp heen. Zorg zo dat je over de hele mandala sjabloon modelleerpasta hebt zitten. Probeer niet te hard te duwen op je pasta maar vooral te verspreiden. Bij hard duwen, duw je modelleerpasta onder je sjabloon en dit zie je terug.
Gladstrijken
Als eenmaal overal modelleerpasta zit, ga je met grote bewegingen met je spatel over je mandala sjabloon heen voor een uniform resultaat. Wanneer je juist kleine bewegingen maakt, zie je waar je vorige beweging ophield en de volgende begonnen is. Dit hoeft niet hinderlijk te zijn, het is je persoonlijke voorkeur.
Je zult een aantal keer met je spatel over de pasta heen gaan om te zorgen dat alles er strak uitziet. Het kan zijn dat je door het gladstrijken juist weer wat modelleerpasta wegpakt, maar dit vul je dan gewoon weer aan. Het kan goed werken om een klein beetje water op je spatel te spuiten om met een natte spatel over ongelijke delen te gaan. Dit kan helpen om de pasta glad te strijken, zonder dat je weer pasta wegneemt. Probeer voor jezelf uit of dit ook voor jou werkt. Ik schraapte overtollige modelleerpasta van mijn sjabloon weer terug in het potje.
Drogen
Laat je sjabloon enkele minuten zitten om de pasta een klein beetje uit te laten harden. Neem nu je sjabloon voorzichtig van je ondergrond af om hem meteen af te spoelen. Laat je reliëf mandala verder drogen. Ik liet mijn mandala een nacht met rust, maar het was waarschijnlijk al wel eerder droog.
Kleur geven en reliëf benadrukken:
Nu kun je jouw 3D mandala een basiskleur geven. Mijn basiskleur is zwart omdat ik het reliëf van de modelleerpasta extra wilde benadrukken met gilding wax.
Ik ging met gilding wax op mijn vinger over de reliëf en textuur van de mandala heen. Hierbij focuste ik me eerst op de reliëf onderdelen en dus de verhoogde mandala onderdelen. Ik gebruikte de kleuren brons en koper gilding wax.
Resultaat
Wat leuk om weer eens te ervaren hoe divers een mandala sjabloon is. Je kunt er natuurlijk mee verven maar dus ook gebruiken voor een modelleerpasta schilderij en samen met bladgoud! Ik vind mijn textuur schilderij in combinatie met de gilding wax een beetje verouderd metaal-look hebben!
Ga zelf ook aan de slag met mandala sjablonen en modelleerpasta. Kijk hier voor jouw favoriete mandala sjabloon.
Comments