Je bent het mogelijk al op meerdere plekken tegengekomen en je hebt eigenlijk geen idee hoe het werkt. Het is een indrukwekkend laagje goud, dat er ook echt uit ziet als goud. We hebben het over bladgoud. In ons geval gaan we het hebben over imitatie bladgoud.
Wat is bladgoud
Bladgoud is een flinterdun laagje goud dat je, doordat het zo dun is, goed kunt verwerken in je creatieve projecten. Wanneer je spreekt over echt bladgoud heb je dus ook werkelijk een dun laagje goud in je handen. Hier zit dan ook een prijskaartje aan. Imitatie bladgoud is, zoals het woord al zegt, imitatie en dus nepgoud. Het is een dun laagje bladmetaal maar het ziet er uit als goud. (Imitatie) bladgoud komt in een boekje tussen beschermvellen of als snippervorm in een potje. Bij Mamboo nr 5 verkopen we alleen deze vellen imitatie bladgoud. Wanneer je een laagje (nep)goud aanbrengt, ben je iets aan het 'vergulden'.
Hoe moet je bladgoud aanbrengen?
Voor het verwerken van bladgoud heb je lijm nodig. Het is belangrijk dat de lijm niet te nat is. Je kunt in theorie met veel verschillende lijmen werken, maar in de praktijk heeft er toch wel één echt onze voorkeur: bladgoudlijm. Onze bladgoudlijm brengt eerst wit aan en ‘droogt’ transparant op. De reden dat ‘droogt’ met aanhalingstekens staat, is omdat deze lijm lang kleverig blijft. De lijm geeft zelf aan wanneer je het bladgoud erop kan leggen en blijft ook lang kleverig zodat je genoeg tijd hebt om ermee te gaan werken.
Bladgoud blijft alleen zitten waar je lijm aanbrengt. Pak het bladgoud voorzichtig vast en leg het bladgoud voorzichtig over de lijm en ga met een droge zachte kwast over het bladgoud. Dit kun je ook voorzichtig met droge en vetvrije vingers doen. Laat het bladgoud met de bladgoudlijm drogen, denk aan zo’n 20 minuten. Ga hierna over het bladgoud met een iets ruwere/stuggere kwast. Met deze kwast probeer je delen bladgoud waar geen lijm onder zit weg te halen.
Bladgoud tips!
Tip 1: Bewaar grotere stukken bladgoud, zodat je het voor andere projecten kunt gebruiken.
Tip 2: Bladgoud is flinterdun, dus zorg dat je niet in de wind werkt. Je bladgoud waait gegarandeerd weg!
Ideeën om met bladgoud te doen:
Met bladgoud kun je veel projecten extra leuk maken. Wat dacht je van een glazen vaas onderaan bekleden met een laagje bladgoud? Een kerstkaart versieren met bladgoud? Of een schilderij met bladgoud? Je kunt bijvoorbeeld op zoek gaan naar kringloop schilderijen die mogelijk wat verouderd zijn en net wat extra nodig hebben. Vul plekken of vormen met bladgoudlijm en wat bladgoud, en het is een totaal ander schilderij! Je kunt natuurlijk ook een mandala sjabloon vullen met bladgoudlijm en bladgoud en daarmee mooie wanddecoratie maken op een stuk hout. In deze blog lees je hoe wij dit gedaan hebben.
Comments