Je wilt je vloertegels schilderen met een tegel sjabloon, maar hoe pak je dit aan? Welke verf heb je nodig om een tegelvloer te verven? Waarmee kun je dit het beste doen?
We begrijpen dat het verven van je tegels spannend kan zijn. Daarom willen we je graag vooruit helpen met een paar tips.
(Opmerking:
Deze blog is geschreven voor het schilderen van vloertegels, maar je kunt een tegel sjabloon natuurlijk overal voor gebruiken. Zo kun je een betonvloer zoals een garagevloer verven met een tegel sjabloon. Of wat dacht je van een houten laminaat vloer of een stoeptegel schilderen met een tegel sjabloon? Gebruik altijd bijpassende verf!)
Welke afmetingen heb ik nodig?
Je kunt kiezen om je vloertegel met een tegel sjabloon te verven zodat de tegel helemaal voorrzien wordt van het design. Een andere optie is om een tegel te vullen met meerdere kleinere tegel sjablonen. Heb je tegels van 30 bij 30 cm? Dan kun je hier vier keer tegel sjablonen verven van 15 bij 15 cm. Hieronder zie je een 30x30 cm tegel met vier keer tegel sjabloon Annah die 15x15 cm is. Bekijk hier al onze tegel sjablonen.
Type verf
Voor het verven van vloertegels is er tegelverf. Hier bestaan meerdere soorten in, zoals tegelverf speciaal voor de badkamervloer of voor andere tegels die nat worden. Laat je bij een bouwmarkt of speciaalzaak informeren wat het beste bij jouw situatie past. We hebben gehoord dat het naast tegelverf ook mogelijk is om je vloertegels te verven met krijtverf met daaroverheen doorzichtige parketlak. We hebben dit echter nog niet zelf uitgeprobeerd, maar hou hiervoor onze blog of social media in de gaten!
Welk gereedschap: kwast, spons of roller?
Wij raden je aan om een verfroller te gebruiken bij het sjabloneren van jouw vloer. Je kunt hiermee gemakkelijk grote oppervlakten doen, het is eenvoudig en gaat relatief snel. Je krijgt er ook een egaal resultaat mee. In onze blog “waarmee breng je een sjabloon aan” gaan we verder in op deze en andere manieren om een sjabloon aan te brengen.
Hoe pak je het aan?
We hebben een stappenplan geschreven over hoe je een sjabloon gebruikt. Dat lees je hier. Dit stappenplan geldt ook voor het verven van jouw vloer. Je zult echter een aantal extra stappen moeten nemen.
Zo is het reinigen van de vloer is erg belangrijk. Zorg ervoor dat jouw vloer goed schoon en vetvrij is. Plak hierna de randen en andere zaken met schilderstape af waar geen verf mag komen. Dit geldt ook wanneer je niet je vloer maar iets anders gaat schilderen.
Wanneer je de ondergrond van je tegels een nieuwe kleur wilt geven, begin je met tegelgrondverf. Hier overheen schilder je jouw gekozen basiskleur. Een vaak voorkomende kleurencombinatie is een zwarte ondergrond met een wit design en andersom.
Wanneer je de huidige kleur van je vloertegel wilt gebruiken, hoef je dit niet te doen. Je kunt dan direct beginnen met het verven van je tegel sjabloon.
Van start:
Voor je jouw vloer gaat verven met een tegel sjabloon, maak eerst een proefstukje. Je kunt beginnen met testen en oefenen op een stuk karton. Dit geeft je al een beetje een beeld van hoeveel verf je moet pakken en hoe hard je moet duwen. Is het mogelijk om op een losse tegel te oefenen? Dan raden we dat vooral aan. De verf reageert namelijk anders op een tegel dan op karton. Zo kan de verf meer gaan vloeien/uitlopen op een tegel, omdat een tegel zo glad is. Als je gaat beginnen aan je vloer, start dan bij een vloertegel die minder in het zicht ligt. Zo kun je feedback halen uit het resultaat en valt het niet zo op als je eventueel een foutje maakt!
Zorg ervoor dat je niet teveel verf op je roller hebt en let op hoeveel druk je op je roller zet. Kijk op onze blog ‘de 8 meest gemaakte fouten bij het verven met een sjabloon (en hoe ze te voorkomen)’ om het beste resultaat te krijgen.
Drogen
Wanneer je een tegel geverfd hebt, haal je hierna de tegelsjabloon van de tegel af. Laat de tegel sjabloon drogen voordat je hem op de volgende tegel legt. Als je dit niet doet, kan er verf van het tegel sjabloon op de onbeschilderde tegel belanden. Je kunt ook twee dezelfde sjablonen kopen. Zo kun je meteen door terwijl de andere sjabloon even ligt te drogen en kun je dus sneller werken.
Je kunt het droogproces ook voorzichtig versnellen met een föhn. Pas op dat je niet te hard blaast of de sjabloon te heet maakt. De sjabloon kan kromtrekken als het te heet wordt.
Randen
Wanneer je bij de randen van je vloer uitkomt, zou het mogelijk kunnen zijn dat je geen volledige tegel sjabloon meer kan plaatsen. Dit is niet erg! De tegel sjablonen zijn namelijk flexibel, waardoor je ze deels op je vloer en deels tegen bijvoorbeeld je muur kunt leggen. Plak alleen het deel van de sjabloon vast dat op je vloer ligt. Het andere deel (dat bijvoorbeeld tegen de muur hangt) wil je mee laten bewegen als je er overheen rolt met je roller. Plak eventueel de muur deels af zodat je niet tegen de muur kunt komen. Let ook hier op dat je sjabloon droog is, anders kan de verf op je muur terecht komen.
Je rolt gewoon over de sjabloon heen zoals je gewend bent. Het zou kunnen dat je net het laatste beetje richting de muur niet kunt raken met je roller. Hiervoor kun je een kwast gebruiken terwijl de sjabloon er nog ligt of achteraf om het design bij te werken.
Dit waren al onze tips voor het verven van jouw vloertegels. Mis je nog een tip of heb je nog vragen? Neem gerust contact met ons op via het contactformulier of via mail. We helpen je graag verder.
Heb jij je vloer geverfd iets anders dan tegelverf? We horen graag van je hoe dit bevallen is!
Comentários